perjantai 23. maaliskuuta 2012

Talvijuoksusta


Niin se taas lähti triathlontreeni käyntiin.  Alku ei ollut kovinkaan mehukas. Tervan jälkeen iskeneen mahataudin vuoksi ensimmäiset reenit olivat aika kalpeita, mutta siitäpä sitten lähdetty voimakkaasen nousuun.

Hyvää harjoittelunaloituksessa oli juoksun jopa yllättävän hyvä lyönti heti alkuaskeleista. Olen kehittänyt itselleni koulukunnan, jossa juoksu unohdetaan talveksi kokonaan ja opetellaan sitten uudestaan, kun töppönen alkaa tapailla maahan. Toki täällä etelässä asuminen on hyvä tuon taktiikan kannalta, koska tuossa Kehän jalkakäytävällä lumet pysyivät tänäkin vuonna nipin napin 2 kuukautta.

Juoksun pois jättämiselle minulla on muutama peruste. Ensimmäinen on, yllätys yllätys, hiihtäminen. Varsinaisesti hiihtämiselle juoksusta ei paljoa haittaa ole, mutta soppa alkaa mennä aika sekalaiseksi, jos samaan aikaan koittaa pitää yllä kahta eri hiihtotekniikkaa ja vielä kaikkia TRI-lajeja. Toinen peruste liittyykin sitten ihan vain lumella juoksun aiheuttamiin muutoksiin. Onko helpompaa palauttaa vähän kärsinyt lihaskestävyys, kuin alkaa korjata liukkaalla muuttunut askellus? Itselläni vastaus on ehdottomasti tuo ensimmäinen. Ei nimittäin ole ollut yksi kevät, kun lumella juoksun jälkeen, kun määrät on pistetty liian nopeasti ylös, tuloksena on ollut kipeytyneet polvet ja nippu akillesjännevaivoja.

2 kommenttia:

Puolimatkassa kirjoitti...

Perusteluista hiihto on mielestäni täysin hyväksyttävä. Hiihdon ja juoksun yhtäaikainen treenaaminen (etenkin sinun tasollasi) on varmasti haastava paketti. Vaikka juoksu mahtuisi ohjelmaan ajallisesti uskon, että on parempi antaa elimistön palautua sen minkä pystyy. Hiihto kehittää varmasti juoksuunkin tarpeellisiä ns. syvijä lihaksia ja etetenkin tuota "hapenkulutusta". Helposti voisi myös luulla, että juoksemattomuus voisi kostautua myös loukkaantumisina. Etenkin kun hiihto on pitänyt kunnon huipussaan ja asfaltti polttaa juoksukengän alla.

Itse olen juossut (lönkytellyt) nyt pari talvea. Juoksutekniikka minusta ei ole kärsinyt, ainakin näiden hyvä lumisien talvien aikana. Itse asiassa uskon, että juoksuni on kehittynyt myös teknillisesti lumessa juoksun takia (nyt ei ole ollut niin jäistä..). Varmasti minun määrilläni juoksu kuin juoksu kehittää ja Kivirannan vetämät liikuntamyllyn tekniikkatreenit tekevät sen päälle vielä ihmeitä ;]. Mutta uskon kuitenkin hieman epätasaisen pehmeän lumen kehittävän juoksua, etenkin jos yrittää edes juosta kunnolla -siinä joutuu keskittymään tekemiseen..

Teemu Lemmettylä kirjoitti...

Kiitos kunnon kommentista.

Kyllähän se niin on että ei reenaamiseen ole yhtä ainoaa tietä vaan kysymys on enempi siitä, että tarvittavat asiat tulee tehtyä.

Totta, juoksemattomuus voi kostautua myös. Itse tein nyt pari kolme viikkoa lyhennettyä lenkkiä, ennen kuin homma alkoi mennä harjoittelun puolelle. Toki salilla on tehtävä myös tukevia liikkeitä, että pahimmilta napsahduksilta välttyisi.