torstai 10. kesäkuuta 2010

Märkäpuku testiä

Kirjoittelin tuossa Scorpparin kavereille testiraporttia Xterran pukutestistä, jossa vertasin uutta Vendettaa viime vuoden Helixiin. Laitetaanpa tuo raportti nyt tännekin. Eli versio on se EI kaupallinen ja sisältää vain omia havaintoja ilman mitään karsintaa:

TESTIRAPORTTI 9.6.2010

Lemmettylä Teemu

Raportissa esitellään Kuusijärvellä tehdyn (9.6.2010) märkäpukutestin tulokset. Testin tarkoituksena oli selvittää eroja BlueSeventy Helix (koko ML, vm. 2009) ja Xterra Vendetta (koko MLO, vm. 2010) eroja. Testi suoritettiin uimalla, sekä tarkastelemalla pukuja ilman uintia. Uimalla suoritettu osio suoritettiin seuraavasti. Xterra Vendetta puvulla uitiin 700m, tämän jälkeen pukua vaihdettiin ja uitiin sama lenkki uudestaan. Huomioitavaa on, että Xterran puku päällä oli pidetty tunti uimaopetusta vedessä ennen testin alkua. Uinti matkalta ei otettu aikaa vaan tarkoituksena oli vertailla pukujen uintituntumaan ja istuvuuteen liittyviä eroja. Testaaja on mittasuhteiltaan voimakas rakenteinen, pitkä selkäinen ja lyhyt raajainen. Testin suorittamisessa oli mukana myös toinen henkilö, jonka kommentteja on liitetty raporttiin.

Ennen uintia tehdyssä tarkastelussa todettiin seuraavaa. Pukujen laadussa ei ollut huomattavia eroja. Pukujen koossa oli eroa. Vaikka Xterra puku oli kokoa pienempi, sen torso-osa oli BlueSeventyä pidempi. Hihojen ja lahkeiden pituudet olivat hieman pidemmät Xterran mallissa. Raajaosien suut olivat Xterran puvussa tiukemmat. Kaulus oli Xterran puvussa korkeampi. Vetoketjujen aukeamissuunta oli puvuissa eri. Xterra puku aukesi vetoketjua alaspäin vetämällä. Xterran puku tuntui kevyemmältä ja materiaali pehmeämmältä. Pintamateriaalissa oli pukujen välillä eroa, mutta kestävyyden eroista ei päällipuolisen tarkastelun perusteella voinut sanoa mitään.

Päälle pukeminen oli helpompaa Xterran puvussa, jossa sisäpinnan materiaali oli huomattavasti liukkaampi torson, lantion ja jalkojen alueella. Hihojen ja lahkeiden päiden tiukkuus herätti kuitenkin huomion BlueSeventyyn verrattuna. Torso-osan istuvuus oli Xterrassa huomattavasti parempi. Esimerkiksi alaselän kohtaan ei jäänyt ylimääräistä ilmaa kuten BlueSeventyssä. Myös vetoketjun sulkeminen on helpompaa Xterran puvussa. Pukujen pois ottamisessa eroa aiheutti vetoketjun suunta ja Xterran tiukemmat lahkeensuut. Molemmat puvut lähtivät päältä kuitenkin samassa ajassa.

Uinti osiossa ensimmäinen tuntuma Xterran puvussa oli miellyttävä. Puvun etupaneeli tuntui kelluttavan ja tuntuma oli ”kuin olisi uinut retkipatjan päällä”. Puvun vaihdon jälkeen BlueSeventy tuntui lantiolta kelluttavalta, mutta puku ei tuntunut yhtä mukavalta ja huomaamattomalta. Käsien liikkuvuudessa ei tuntunut merkittävää eroa, joskin BlueSeventy puku tuntui liikkuvan enempi päällä. Näin lyhyessä testissä ei hiertymiä tullut, mutta arvioisin että Xterra olisi tässä suhteessa parempi istuvuutensa ja mukavuutensa vuoksi. Uinnin aikana BlueSeventyyn tuli jonkin verran vettä kauluksesta ja hihoista. Xterra tuntui lähes koko uinnin kuivalta, joskin voimakkaiden potkujen aikana reisissä tuntui olevan hieman vettä. Yleisesti tuntuma puvuissa oli varsin erilainen. Kommentteine uinnin aikana Xterrasta esitettiin seuraavaa (molemmat uineet BlueSeventyllä aiemmin): ”Tämä ei tunnu märkäpuvulta”, ”Outo”, ”Kelluttaa”, ”sisälle ei jää yhtään vettä”. BlueSeventystä todettiin seuraavaa: ”Tukevampi”, ”Puristusta”, ”Kovempi”, ”ei niin mukava”, ”kyllä tämäkin kelluttaa”. Testaajien arvio oli, että nopeudessa pukujen välillä ei olisi suurta eroa, mutta aiheesta haluttiin tehdä lisätestejä.

Xterra erottui tässä testissä mukavuutensa ja istuvuutensa vuoksi. Uintituntuma puvuissa oli yllättävän erilainen. BlueSeventy oli tukevampi, kun Xterra tuntui enemmän uintipuvulta. Mitoituksessa oli myös merkittävä ero, jossa Xterra osoittautui suuremmaksi. Uskoisin, että Xterrasta puvun löytäminen isommalle uimarille olisi helpompaa. Xterran hihojen ja lahkeiden tiukkuus ei haitannut uintia, varsinkin hihoissa tiukkuus esti hyvin veden käsiin tulemisen, joskin itse ehdottaisin lahkeenpäiden lyhentämistä/leventämistä (mihin puvussa on varauduttu), jotta pukuun tullut vesi poistuisi paremmin ja riisuminen helpottuisi. Jatkossa uin puvuilla nopeuteen liittyviä kokeita avovesi olosuhteissa.

4 kommenttia:

perttu kirjoitti...

Milenkiintoista että muillakin jää alaselkään ilmaa BS:ssä. Samasta syystä joskus hylkäsin tuon merkkisen puvun. Oletan että kyseinen ilmiö johtuu siitä että torso puvussa on suht lyhyt ja pitkäselkäisellä muuten sopivan kokoisen puvun selkäosa jää 'jännitykseen' eikä mukaile selän kaarta.

Anonyymi kirjoitti...

XTerrassa tuo lantion seutu vaikuttaa jotenkin muotoillummalta. Puvun pukeminen on ehkä pikkasen työläämpää kuin B70:ssä, mutta istuvuuskin on aikalailla eriluokkaa..

Jarkka

Unknown kirjoitti...

Perttu olen tuosta teoriasta ihan samoilla linjoilla, joskin tuo Jarkankin kommenttoima muotoilu auttaa varmasti asiaa.

Mutta yllätys oli kyllä positiivinen, kun tämmöselle perus persjalalle löyty noin hyvin istuva puku.

Mertsi kirjoitti...

Mä testasin ennen Nizzaa puvut myös altaassa. Uin 500m, ensin Blue Seventy Helixillä ja sitten Xterra Vendetalla. Vauhti oli sellaista matkavauhtia, yritin uida samalla teholla molemmat, mutta subjektiivinen tuntemus ei tietenkään ole koskaan mikään absoluuttinen mittari. Xterralla aika oli 5 sekuntia nopeampi :) Näin ollen väitän pukujen olevan erittäin samantasoisia nopeusominaisuuksiltaan. Valinta noiden kahden väliltä kannattaa siis tehdä puvun istuvuuden ja mukavuuden perusteella. Xterra tuntuu (en ole punninnut) kevyemmältä, joten sekin on pieni etu lentokoneella kisohin matkustettaessa :) Testin jälkeen olen uinut Xterralla.