perjantai 19. maaliskuuta 2010

Symppoosiumia

Tässä kun taas junassa istuskelen ja kirjuutan luento päiväkirjaa tuolta Vuokatin Sympoosiumista, niin laitetaanhan yksi sitten jo tännekin. Alla on siis mukailtu lyhyesti ruotsalaisen hiihtovalmentaja HC (Anderssen) Holmbergin eilisiä sanomisia aiheesta "XC skiing - challenging endurance sport"...

Tätä esitystä varten olikin sitten valmistautunut oikein huolella, Koska tässä syksyn aikana on tullut luettua koko HCn tuotanto ja opeteltua lähes ulkoa tasatyönnön eri taktiikoita käsittelevä lappu. Tässä esityksessä HClla oli ajatuksena fysiologian ja biomekanniikan yhdistäminen ja kertoilihan hän hieman ruotsalaisista valmennusmetodeista laajemminkin.

Tutkimuksia kyseistä aiheesta on tehty 50 -luvulta lähtien, joissa alku vaiheessa on mm arvioitu eri kehonosien hapen kulutusta. HC esitti, että hiihtoon kuuluu jatkuva verenkierron säätely tekniikoiden frekvenssien vaihtelun mukaan. Viime aikoina suuntauksista HC sanoi, että hiihtäjät ovat nykyään hieman isompia. Hiihdon aikana tekniikoita muokkataan ja vaihdellaan aiempaa enemmän. Normaali 10km hiihto sisältääkin nykyään normaalisti reilu 100 tekniikan muutosta. Näistä aiheista ruotsalaiset olivatkin mielestäni tehneet hienoa tutkimusta.

Esityksessä suositeltiin tekniikan vaihtojen harjoittelua, tekniikoiden muokkausta ja tehojen vaihtelua. Tutkimuksessa, jossa hiihdettiin vuorotellen 90% ja 70% -teholla palautuminen eliitillä poikkesi selvästi normaali hiihtäjien kyvyistä. Kilpailujen analysoinnissa ruotsalaiset esittivät myös valtavaa edistystä. He olivat käyttäneet GNSS pohjaista systeemiä kilpailujen tallennukseen. Mittauksista oli arvioitu muun muassa nopeuksia, käytettyä tekniikkaa ja käytön aikaa. Tallennusten perusteella ruotsalaiset olivat simuloineet hiihto ratoja laboratorio olosuhteissa. Tällöin esimerkiksi valmentaja pystyi antamaan neuvoja tekniikka valintojen suhteen harjoittelun aikana. Itse simulaation aikana hiihtäjä pystyi konrolloimaan maton nopeutta sijoittumisellaan. Tulokset olivat kuulemma olleet hyviä ja systeemiä aiotaan käyttää jatkossakin.

Ei kommentteja: