keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Syyshurmos

Jep, kaipa tuo on aika tuas välillä kirjuutella noita kuulumisiakkii. Tapahtua on siis kerenny kaiken näköstä jo tuon viimeisen tilanne katsauksen jäläkeen. Piälimmäisenä kuitenkin tuas yksi viikko Vuokattissa ja ompa tuossa pikku hiljaa tapailtu reenin tapaista tuolla muastossakin.

Reeni alkaa pikku hiljaa olemaan ajankohtaista. Viikonloppuna Tomppa oli pitämässä Stadissa triathlonkoulua ja olinpa tuolla itsekin maskottina. No siitä se ajatus sitten pikku hiljaa lähti ja sunnuntaina oltiinkin sitten jo suksilla. Samalla tahdilla meni nuo Vuokatin illatkin hiihdellessä tykkilatua keskiketterällä tatsilla. Nyt olen sitten muutaman päivän tässä Kuopiossa sparraamassa Pätkää ja ehkä Tempoakin.

Vuokatin tiedeviikon parasta anti oli tällä kertaa hiihtoon liittyviin tutkimuksiin tutustuminen. No, olihan sitä paljon muutakin. Muun muassa määritelmien sarjani sai uuden jäsenen, kun tämän viikoisten testi tulosten perusteella voin todeta, että ”Aidolla itäsuomalaisella kestävyysurheilijalla on sama rasvaprosentti ja kolesteroli arvo”.

Viime viikolla tuli myös sellaisia uutisia, että triathlonkouluja, joissa minulla on näppini pelissä alkaa vuoden vaihteen jälkeen näillä näkymin 2 tai 3. Kuopion koulu oli sovittu jo aikaisemmin, mutta perjantaina varmistui, että myös pääkaupunkiseudulla alkaa 1 tai 2 koulua kysynnän mukaan. Pääkaupunkiseudun kouluista, voi katella ja kysellä lisää tuolta.

torstai 22. lokakuuta 2009

Kisakalenteri

Laitan tähän pyörä juttujen väliin ilmoituksen oikealle tulleesta kisakalenterista. Tuo ei todellakaan ole oma suunnitelmani, vaikka voisi siltä näyttää. Vaan tulos siitä kun tuossa Pätkän kanssa pohdittiin kisoja ja merkkailtiin sitten menemään. Jos sinulla on hyviä kisoja mitä lisätä kalenteriin niin laittakaa vinkkejä...

ps. koska kisat on vielä kaukana, niin ravistelkaa vähän tuota palkkia ja johan alkaa kisoja tulemaan...

tiistai 20. lokakuuta 2009

Kadenssi (poljinkierrosten määrä minuutissa)

On ollut semmoinen menestys tämä pyöräilystä kirjoittelu, että eikun jatkuu. Mikäpä voisi olla mielenkiintoisempi kysymys kuin: Miten(kä) kadenssi tulisi valita? Kysymykseen on olemassa varmasti monia vastauksia ja näkemyksiä, mutta onko niistä mikään oikea... Avaan asiaa sillä mitä itse löysin aiheesta.

Ongelmalla on varsin pitkät juuret, tai ongelma on ollut olemassa niin pitkään kuin on ollut pyöriäkin. Ongelman ydin lienee siinä, että keho toimii eri tavalla erilaisilla kadensseilla. Lisäksi kaikilla on olemassa oma luonnollinen kadenssi, jonka muuttaminen on hankalaa. Tutkimusten perusteella maksimaalinen tehon tuotto tapahtuu noin 120cad, lihakset alkavat kuitenkin jarruttaa toimintaa jo korkeammilla kuin 90kad ja on oletettavaa, että tällöin alkaa tapahtua myös lihasvaurioita.

Toisin kuin kävellessä ja juostessa keho ei pyöräilyssä pyri automaattisesti omaan taloudellisimpaan tai tehokkaimpaan rytmiin, vaan vapaasti valittu kadenssi vaihtelee yksilöiden välillä. Luonnolliseen kadenssiin vaikuttaa useat asiat, kuten ikä, suorituksen kesto, tuotettu teho, sekä liikkeen jatkuvuuteen liittyvät voimat. Esimerkiksi nousussa kadenssi laskee verrattuna tasaisella ajamiseen. Peesaamisen on todettu myös nostavan kadenssia.

Tuossa tutkimuksessa esitettiin, että maantiepyöräilyssä tulisi pitää matalampaa kadenssia helpoilla osuuksilla ja nostaa kadenssia sitten kun kisa sitä vaatii. Triathloniin sovellettuna (peesi kielto) mielestäni voidaan miettiä samalla tavalla, eli kadenssia voisi laskea hieman kun selät ovat sopivalla etäisyydellä tai jos on syytä passailla juoksu osuudelle. Samalla voisi ajatella, että koko kadenssin valinta tulisi perustua siihen mikä tuntuu hyvältä.

Mitäpä lukijat on mieltä pitäisikö triathlonissa pyrkiä tasaiseen kadenssiin ja mikä se voisi olla? Itse olen kuullut suosituksia 70 ja 110 välillä. Vai olisiko kadenssia sittenkin syytä vaihdella maastonkohdan ja tunteen mukaan?

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Satulan korkeudesta

Kun kerran tuo ajoasento keskustelu on lähtenyt noin hyvin liikenteeseen, niin laitetaan vielä vettä myllyyn lempi aiheeni satulankorkeuden muodossa :D Lempi aiheeksi satulankorkeus on noussut siksi, että kaksi vuotta olen haeskellut korkeutta oikeaksi ihan vain kokeilemalla. Hauskinta kuitenkin on se, että satulan korkeus on loppujen lopuksi päätynyt samaan korkeuteen, kuin näillä mittaus menetelmillä laskettu korkeus. No, on se kyllä välillä ollut aika kaukanakin siitä :D

Minkälaisiin korkeuden määritys menetelmiin olen sitten törmännyt? Oikeastaan mittaus menetelmiä on kaksi. Satulan korkeuden voi laskea jalansisämitasta tai määrittämällä polven kulma kun poljin on ala-asennossa. Kolmas, ei niin noissa tieteellisissä artikkeleissa käytetty keino, on tietenkin ihan vain katsomalla, mutta se vaatiikin sitten hieman kokeneemman silmän ja toisaalta oman satulankorkeuden määrittäminen on aika hankalaa :D

Jalansisämitasta korkeuden määrittämiseen on kaksi keinoa. Sisämitan voi kertoa 0.883lla. Saatu tulos kertoo suositeltavan etäisyyden kampikeskiön ja satulankeskikohdan välille. Toinen keino on kertoa sisämitta 1.09llä. Tätä mittaa käytetään etäisyydeksi polkimen ja satulan keskikohdan välille kammen ollessa alhaalla. Tarkempaa tutkimusta en ole mittaus tapojen välillä lukenut, mutta jos puujalka logiikalla lasketaan kammenpituuksia kerrottujen etäisyyksien erotuksesta vaikuttaisi, että jonkinlaista yli ja ali arviointia syntyy kun jalan mitta poikkeaa keskimitoista (85cm-90cm).

Toinen tapa on sitten tuo kulmanmittaaminen. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu merkkaamalla reisiluun molemmat päät ja nilkan keskikohta. Kulman mittaaminen tapahtuu näistä tiedoista. Itse kulman voi määrittäminen tapahtuu jalan ollessa ala-asennossa. Kulma voidaan mitata joko pakarasta nilkkaan tai nilkan etupuolelle syntyvästä kulmasta (kuva edellissä postissa). Jos mietitään tuota pakarasta aukeavaa kulmaa niin SlowTwitchin mukaan se tulisi olla 140 ja 150 asteen välissä. Artikkeleissa joita olen lukenut on käytetty kulmana nilkan etupuolella väliä 25 ja 35 astetta. En tiedä sitten mistä tuo ero johtuu kun ainakin äkkiä luulisi, että muunnos on ihan vain vähentää kulma 180sta.

Kuten jo aiemmin olen viitannut, eräässä tutkimuksessa (2007) oli vertailtu sisämitasta ja kulmasta mitattuja korkeuksia. Tutkimuksen tarkoituksena oli vertailla tehon tuottoa ja vammojen ehkäisyä. Tässä tutkimuksessa todettiin, että satulankorkeuden määrittäminen kulmasta olisi parempi keino, koska lasketut satulan korkeudet sijoittuivat kulma asteikolla myös suositusten ulkopuolella. Kulman ollessa väärä havaittiin muutoksia tehon tuotossa ja vamma alttiudessa.

No joo tuossappa sitten pohjaa … Eli, jos taas lukijoilla olisi kommentteja tai kokemuksia aiheesta niin saataisiin keinot kunnon syyniin ...

tiistai 13. lokakuuta 2009

Syksy on säätäjän aikaa

Syksy on säätäjälle ehdottomasti parasta aikaa. Kaikkea voi kokeilla, aikaa on yllin kyllin, eikä lenkilläkään käydä niin paljon, että paikat kerkeisi jumittua. No ei nyt ehkä niinkään, mutta kuitenkin nyt on aika tehdä muutokset, jos meinaa niitä muuttaa seuraavaksi kaudeksi. Itse olen varmasti malli esimerkki siitä miten säätämistä ei tehdä. Vaikka viime syksynä etsin asennon aika hyväksi, niin kyllähän se taas lähti käsistä kun uusi pyörä ja uudet mahdollisuudet tuli alle kevään korvalla. Sitten kun viimehetken korjaukset vielä suorittaa kisaviikolla, niin voi olla varma, että aika ruletiksi homma menee. Nyt pistän sitten oikein tänne julkisesti muistiinpanot siitä miltä ajattelin ajoasennon näyttävän, kun keväällä kirmaisen takaisin maakuntiin.

Satulakulmaksi olen hakenut 45 asteen kulmaa, joka kuvan perusteella pitäisi ihan hyvin paikkansa. Olkapään kulmaa laskin hieman 90 asteesta, koska se vähentee käsien jännitystä. Pitkä selkäni mahdollistaa kulman muutoksen.

Polvipedaali kulma on n.90a astetta, kuvassa jopa hieman akressiivisempi. Tärkeintä on, että kulma polvi ei ainakaan jää pedalin taakse etuasennossa.

Ala-asento on se tärkein. Polvikulmana käytän n 150 astetta, kun maantie kuskeille suositus kulma on 140-150 välissä. Triathlonasennossa polvikulma voi olla suuremmasta päästä, koska sen pitäisi helpottaa juoksemista. Tämä kulma sitten vaikuttaa juuri satulan korkeuteen, joka on ollut SE ongelmani :D. Lukemieni tutkimusten perusteella satulan korkeus on parempi määrittää juuri polvikulmasta, eikä kertomalla jalan sisämittaa 0,883, koska tuossa kertolasku tavassa eri ihmisten polvikulma voi vaihdella yli suositus kulmien. Lonkan kulma on 86 asteetta. Tutkimuksissani en ole vielä päätynyt muuttamaan sitä, mutta tuollainen kulma syntyy kun satula on muutaan sentin poljinakselin takana.

Nyt on siis kuvat tiskissä :D Jos lukijoilla on noista huomautettavaa, kysymyksiä tai ideoita niin laitelkaa vapaasti kommenttiin. Vastailen ja kokeilen niitä sitten parhaani mukaan ...

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Hawaii 09

Kuvassa ollaan suurin piirtein niissä tunnelmissa mitkä vallitsevat rapakon takana tänä päivä. TRIvaimolla turistijalka vipatti ja minä olin oma reipas itseni. Näin jälkeen päin kun sinne asti oli kerran mennyt niin olisi voinut kyllä lomailla paikan päällä vielä viikon kisan jälkeen. Olihan se sen verran upea paikka.

Eilinen kisa oli olosuhteiltaan haastava. Tällä kertaa tuuli ei ollut niin sanotusti SE tekijä, vaikkakin se tuuli oli yltynyt kohti kisan loppua. Haasteeksi sen sijaan muodostui kuumuus. Juoksuosuudella ajat olivat selvästi huonompia, kuin monena aikaisempana vuonna. Toki poikkeuksiakin löytyy kuten miesten voittaja Graig (2.48) ja naisten kakkonen Mirinda (2.56), mutta top 10 ulkopuolella kolmen tunnin alittajat olivat harvinaista herkkua.

Miesten kilpailu oli äärimmäisen jännittävä. Loppujen lopuksi jyvät karsiutuivat akanoista vasta juoksussa, jossa Graig kiri voittoon ohi pyöräilyosuuden mahtavasti vetäneen Liedon. Lieto sijoittui kuitenkin lopulta toiseksi. Kokonaisuudessaan kymmenen joukkoon sijoittuminen vaati todella hyvän suorituksen, koska kärki 10 oli lopulta 10 minuutin sisällä. Naisissa Chrissie oli odotetusti yli muiden, joskin ainakin itselleni pisti silmään, että nähtävissä oli ensimmäistä kertaa väsymyksen merkkejä viimeisellä kympillä :D No mailmaennätysaika ja voitto 20 minuutilla, niin ei siinä voi oikein muuta pyytää. Vaikka huomio naisten kisassa kääntyi hieman voittajan ylivoimaisuuteen, taso siinä takana on mielestäni noussut ja 10 joukkoon tunkeutuminen vaati naisissakin supersuorituksen.

Lyhyet Suomalais kommentit löytyvät Antin blogista. Hastille ei sattunut paraspäivä mahataudin vietyä voimat. Suoritus on kuitenkin hatunnoston arvoinen, koska tuossa kuumuudessa mahaongelmien kanssa radan ympäri meneminen on jo todellinen haaste. Tiinan keskeytyksen syistä ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta ei syy varmaan kuitenkaan puujalka ole, vaikka Antti kommenteissaan lautakasat esille nostaakin :D Spekulointina noista lopputuloksista ihan näin tästä sohvalta uskoisin, että huippusuorituksillä Tiinalla olisi ollut mahdollisuudet lähelle 10 sijaa ja Hastikin varmasti olisi voinut tavoitella sijoitusta 20 joukkoon...

Hawaiitietäjä 09 kääntyi epäonnistumisien myötä Suomen pessimistisimmän trikannattajan etsimiseen ;) Jos Tiinan sijoitus lasketaan tulosten antaman 46ksi pisimmälle pääsyt ja Hastille 57, voittajaksi osoittautuu (THE) Män veikkauksella Tiina 19 ja Hast 38. Toisaalta, jos Tiinan sijoitus lasketaan hylätyksi ja kilpailu muutetaan ainoastaan Hastin tuloksen arvaamiseksi voittaja olisi juhis68. No raadin kanssa päädyttiin siihen, että tässä kun kerran voidaan jakaa triathlonvuoden pessimisti ;D ja Hawaiitietäjä09 palkinto kerralla, niin olkoon voittaja sitten (THE) Män :D. Onnittelut sinne!!!

lauantai 10. lokakuuta 2009

Hawaii 09 ennakko



Kuvassa on esitetty Hawaii tietäjä09 äänestyksen kehitys. Pikaisen analyysin perusteella voidaan päätellä, että saarelta kantautuneiden huhujen perusteella Tiinan kunto on ollut nousussa viimeisen viikon ajan. Hastin kunto on vaihdellut enemmän pysyen kuitenkin pääosin samana. Veikkausten perusteella lasketun keskiarvon mukaisesti Tiina saa sijoituksen 11 ja Hast 24. Kohta alkaa sitten selvitä onko Suomen triathlontietäjät oikeilla jäljillä vai eikö luotto ollut lähellekkään riittävää ...

Kilpailun seuraamiseen paras paikka on varmasti IRONMAN -organisation kotisivu, josta löytyy live lähetys, teksti päivitykset ja tietenkin kilpailijoiden sauranta. Muita mahdollisia fiilistely hiljaisempiin hetkiin voi vaikka hakea Antin blogista. Toivotaan, että Antti laittaa kuulumisia myös kesken kisan. Everymantri sivuilla on kanssa vidoeoita ja uutisia kisaviikon varrelta. Perustiedot voi vaikka tarkastaa sitten Wikipediasta. Lisäksi yritän itse päivitellä tänne tietoja, jos saan yhteyksiä pääkallon paikalle ... Jos lukijoilla on hyviä linkkejä niin laittakaa ne tuonne kommentteihin.

PS. veikata saa niin kauan kuin kanuuna pamahtaa ...

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Galna dagar

On taas se aika vuodesta kun on aika kaivaa vanhat Hawaii kuvat ja Hawaii paita esille. No tottakai siis Hawaii viikko. Aivan aluksi haluaisin kuintekin näyttää nuo alla olevat kuvat kaikille lukujoille.
Kuvassa painellaan Tiinan kanssa ekoja lenkkejä 07 ja kuten kuvasta huomaa on tie varsin lämmin.

Moneen kertaan näytetty aina yhtä kiehtova lähtö ja maali paikka.

Viimeistelyssä otetaan kaikki irti :D

Ja kerettiinhän siellä tutustua vähän muuhunkin kuin pyöräilyreittii.

Tänään päivä alkoi sillä kun TRIvaimo muistutti, että jos sinä et pääse enää Hawaiin kisaan niin sitten lähdet huoltajaksi. No kaipa se sitten tarkoittaa, että oma ura jatkuu vähintään niin kauan kuin selviän juuri tuohon kisaan toisen kerran. No varsinaisesti tästä ei kuitenkaan ole nyt kyse vaan tarkoitus on hehkuttaa tämän vuoden kilpailua. Paikalla on siis kaksi PRO suomalaista. Tiina, joka on ollut saarella monta kertaa ja hakee tänä vuonna menestystä hieman toisenlaisella lähestymisellä kuin aiemmin. Takana ei ole pitkää leireilyä, vaan paikalle on saavuttu suoraan kotimaasta. Toinen suomalainen on Hast, joka on nyt Hawaiilla ensimmäistä kertaa. Kokemusta on ihan yltähypäten, joten tulossa voi olla loisto pykälät.

Julistankin tässä virallisen Hawaii veikkauksen Hawaiitietäjä09 avatuksi!

Säännöt ovat seuraavat:

Arvaa tai tiedä molempien suomalaisten sijoitus PRO -sarjassa?

Voittaja on se, jonka yhteen laskettu virhe jää pienimmäksi. Esimerkki arvaus Tiina 10 ja Hast 50. Molempien voittaessa virhettä kertyy Tiina 9 ja Hast 49 pistettä ja tulos on 58, jos sijoitukset menevät oikein paras mahdollinen tulos on 0. Totta kai jos sinulla on perustelut kohdallaan kannattaa ne kirjoittaa veikkauksen perään.

Eiku vaan etsimään Hawaii -paitoja ja ostamaan tropical pitsa ja Hawaii -leike aineksia lauantaiksi...

maanantai 5. lokakuuta 2009

Siirtymäkauden rippeet

Vuokattiviikolla päästiin jo nautiskelemaan ensilumen ensivaikutelmasta. Tunnelman kruunasi seuraavan päivän raekuuro.

Ensi kesän suunnitelmat saivat ensimmäisen kalenterimerkinnän U2sen lippujen kalastelun onnistuttua :D

Scorpion triathlonkoulun päättäjäiset vietettiin Kuopiossa. Kiitokseksi koululaiset hankkivat vetäjille teemukit...

Viime viikko oli toinen Vuokatti viikko tälle vuodelle. Tahti hieman tiivistyi edellisestä ja niinpä porukka napotti pulpetissa suurin piirtein joka päivä 8sta tuonne 18 asti. Tähtiesiintyjänä meille toimi Jylhä, joka kertoili aikalailla perustavanlaatuisia juttuja valmennuksesta. Muilta osin viikko oli melekoista istuskelua liikunnallisilla demoilla rytmitettynä.

Koti matkalla meno yltyi pättäjäissuman pukattua päälle Kuopion kohdalla. Siinä päätettiin sitten triathonkoulua, kausia ja vielä vietettiin muita peijaisa ja taiteilijajuhlia. Lopputulos oli varsin onnistunut, joten tästä on hyvä palata takaisin kaudenavajais teemoihin :D

No ei tämä tuleva viikkokaan turha ole. Aloitus on komea, liput U2n keikalle on nyt plakkarissa, mutta mihinkä viikko sitten yltyy kun sen lopulla on luvassa koko triathlonin äiti ja isä Hawaii IRONMAN. Suomalaisten toimintaa pääsee mukavasti seuraamaan Antin blogista, jossa on jo nyt kaikenlaista tarinaa valmisteluista lähtien. Nyt siis peukut pystyyn ja kisastudioiden valmistelut päälle...