sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Tasurikoulu

Yleisön pyynnöstä, tai ainakin koska yksi lukija on ilmaissut varovaisen mielenkiintonsa aiheeseen, niin kirjoitellaanpa yksi posti tasatyönnöstäkin. Tätä on nyt tullut sen verran hangattua aiheena tuolla Vuokatin päässä, että sieltä tuo kiinnostunut tuskin on :D

Mutta mutta, ehkä tärkeintä tasatyönnössä on oikean sauvanmitan valinta. Itse suosittelen on ihan normaalia 85% omasta mitasta tai ehkä aavistuksen pidempää. Omana karvahattu pohdintana voisin heittää, että tuommoinen useita senttejä liian pitkä sauva aiheuttaa ongelmia tasatyönnön aktivoitumisjärjestykseen. Eli normaalissa tilanteessa tuo TT aktivaatio lähtee lantiosta ja etenee kehon kautta hartioihin ja sieltä käsiin. Liian pitkä sauva johtaa siihen, että tuo järjestys häiriintyy, jonka seurauksena vatsojen käyttö heikentyy, hartiat pullahtaa korviin, tai sitten ojentaja paukahtaa aikalailla nopeasti. Lopputulos on kuitenkin se, että hiihto tuntuu varmasti pahemmalta, mutta vauhti tuskin nousee. Lisäksi todennäköistä on,että lopussa vauhti kaiken lisäksi romahtaa. Tuo ristiriipunta (pumppu) tyyli on sitten hieman oma lukunsa, mutta sitäkään en suosittele niin kauan kun polvet toimii ja omat lonkat on tallella :D

Käsien osalta kyynärpäät kannattaa laittaa ulospäin ja kyynerpää saa joustaa jonnin verran sen jälkeen kun sauvat osuvat maahan. Ajatuksena tuossa on, että lihaksia saadaan hieman venytettyä, jolloin voimantuotto on taloudellisempaa ja nopeampaa. Tuommoinen vanha Jylhäläinen "kyynerpäät pitää" meininki kuuluu siis niihin aikoihin kun ladut olivat pehmeitä, eikä voimaa voinut ylenmäärin laittaa latuun. Tuolla on loistava opetus/motivaatiovideo aiheesta.

Itse harjoittelusta antaisin seuraavanlaisia suosituksia. Noissa meidän aavistuksen kieliposkessa tehdyissä mittaukissa on osoittautunut, että leuanveto vastaotteella ja punnerrus, jossa hypätään ja lyödään kädet yhteen, palvelevat ihan kivasti TT:n tarpeita. Muita hyviä harjoitteita ovat luonnollisesti dippi ja penkki. Lisäksi sitten reilusti erilaisia keskivartalo harjoitteita ja alatalja. Koska tuo TT rasittaa myös yllättävissä määrin jalkoja, ei kannata unohtaa noita erilaisia kyykkyjä. Sitten kun tuo perusharjoittelu ei tunnu enää kehittävän ja penkissäkin satku heiluu kivasti, niin tuolla on tukku hyviä harjoitteita siihen miten se voima saadaan sitten pihallekin!

Tuosta aerobisesta puolesta huolehtisin hiihdon ja erityisesti tasatyönnön lisäksi soutamalla ja (maasto)pyöräilemällä. Eihän nuo perus jalkalenkitkään pahoja ole, mutta jos tarkoituksena on tasatyöntää 90 km, niin uskallan väittää että muutakin tarvitaan. Ja jos uinti onnistuu, niin pitäisin sitä myös yhtenä parhaista harjoitus metodeista varsinkin tuolla palauttavalla puolella.

Lisäideoita ja kommentteja voi esittää tuonne kommenttien puolelle ...

20 kommenttia:

TT-kuntoonprojekti kirjoitti...

Kiitos varsin kattavasta ja motivoivasta analyysistä! Satku penkistä vaatii kyllä meikäläiseltä varmaan salille muuttoa, mutta sen ysikympin jos sais heilummaan ies. Uinti on kyllä kivaa ja jos perhosen saa lentämään, niin luulen että saavvakkii alakaapi notkahtelemmaan.
Tsemiä reenailuun!

Unknown kirjoitti...

Eipä kestä, eiköhän noilla saa jo projektin ainakin aluilleen :D

Anonyymi kirjoitti...

Penkissä paras testi,omapaino jaettu kahdella ja sitten laskee vaan toistomäärät, jos satku menee rikki,niin ei muutakuin ilman pitoja Wasa-hiihtoon.
Tasuri

Unknown kirjoitti...

Tuo on kyllä aika perinteinen hiihtäjien testi ja varmasti toimiva. Tuota maksimin kehittämistä ehdottelen sen takia, että noissa pidemmissä kisoissa saa olla hyvin tuota reserviä. Satku on kyllä ihan varman päälle, mutta toisaalta 80 kaveri saa olla aika hiiri, jotta tehot riittää :D

Anonyymi kirjoitti...

"leuanveto vastaotteella ja punnerrus, jossa hypätään ja lyödään kädet yhteen, palvelevat ihan kivasti TT:n tarpeita."

Tuota, kuinka päädyitte näihin kahteen treenimuotoon? Eikös myötäote olis lähempänä tasuria? Kuinkas tuo toinen?

teemu kirjoitti...

Tuossa vastaotteessa meillä oli perusteluna, että siinä selän ja ojentajan aktivaatiojärjestys on oikeinpäin ja muutenkin tuo selän käyttö oli parempi. Mutta onhan tuo dippi vaikka huomattavasti lajinomaisempi kokonaisuudessaan.

Hyppypunnerruksen kaikki perustelut eivät ole vielä valmiina, mutta siinä lähtökohtana on ollut lihaksen venymisen kautta tuleva voimantuotto ja toisaalta voimantuotto aika on huomattavasti edullisempi.

Vertailussa noissa oli normaali leuanveto ja punnerrus.

teemu kirjoitti...

Korjauksena vielä. Eli siis myötäotteella leuat ja normaali punnerrus.

Tarkoituksena meillä siis on ollut vertailla noiden harjoitus muotojen paremmuutta, verrattuna tuosta nykyisestä TTstä tehtyihin tutkimuksiin. Toisaalta tarkempaan perusteluun myötäotteen paremmuudesta en ole vielä törmännyt ...

paalu-pete kirjoitti...

Mites, kannattaako sauvat lyödä voimalla maihin vai jotenkin hissukseen tökätä ladun pintaan työntöä aloittaessa. Itellä ainakin pehmeillä keleillä voima tuntuu menevän hukkaan, kun sauva humahtaa läpi. Tosin kovalla ladulla aikalailla terävämmän työnnön saapi aikaiseksi kun oikeen iskee.

Unknown kirjoitti...

Tuo onkin mielenkiintoinen kysymys...

Ideaali tilanteessa sauvat todennäköisesti kannattaa lyödä aika pystyyn ihan reilulla voimalla, jolloin ylävartalo lihaksiin tulee hyvä venytys ja mahdollisesti ojentajasta saadaan jopa refleksi ulos. Tällöin voimantuotto toisessa ns. aktiivisessa voima piikissä on parempi. Vauhdin kannalta juuri tuo toinen voimapiikki on se olennainen asia. Hiljaisemmassa vauhdissa ja väsymyksen myötä tuo sauvakulma sitten laskee ja kova voiman käyttö työnnön alussa heikkenee.

Oma pohdinta on, että tuo sauvakulma ja voima kannattaa suhteuttaa omaan vauhtiin, koska yli korostamalla saa aikaan varmaan myös negatiivisia puolia. Kovimpaan nopeuteen kuitenkin pääsee kun sauvat lyö pystyyn reilulla voimalla :D

Asiasta ollaan tekemässä lisää tutkimuksia tässä kevään aikana, joten kysymykseen ei kai ole olemassa vielä ihan pommin varmaa arvausta. Varmaa kuitenkin on se, että jos sauvat menevät lumesta läpi niin voimaa kannattaa jo alkaa hillitä :D

Anonyymi kirjoitti...

Mites ylätaljaveto palvelee TT-harjoittelua. Onko väliä vetääkö rinnalle vai niskan taa? Vai kannatasko ylätaljalla vetää myös vastaotteella?

Entä onkos tullu analysoitua tasatyöntöä eri keleillä, esim. tosi hitaalla lumikelillä vs. jäinen nopea keli? Vai päteekö samat lainalaisuudet kelillä kuin kelillä? Tahti on ainakin eri...

Tsemiä reeneihin ja kouluhommiin!

Unknown kirjoitti...

Tuosta talja hommasta minulla ei ole minkäänlaista tutkimus taustaa, mutta näin ajatelman pohjalta molemmat puolet varmasti kannattaa pitää perusharjoitus ohjelman mukana. Äkkisestään tuo etupuolelle tekeminen kuitenkin vaikuttaisi ottavan paremmin TT lihaksiin. Voi olla, että taljassa ei otteen suunnalla ole niin merkitystä, koska kehonkulma on hieman eri liikkeen alussa.

Tuo keli todennäköisesti vaikuttaa samalla tavalla kuin vauhdin hidastuminenkin ja väsymys. Eli teho saadaan hitaammassa kelissä tuotettua vähän loivemmasta aloituskulmasta suuremman vastuksen takia, mutta väsy myös iskee puseroon nopeammin. Jossain tutkimuksessa oli todettu, että väsyessä syklin kesto ei kuitenkaan muutu merkittävästi, vaan työnnön suhteellinen aika kasvaisi suhteessa lepo aikaan.

Asiaan tulee lisäselvityksiä, kun osallistun Ohtosen gradu mittauksiin reilun viikon päästä. Olli nimittäin tutkii tekniikan muutoksia vassussa hyvällä ja huonolla luistolla.

LauriP kirjoitti...

On muuten varsin mielenkiintoista settiä! Vaikka hiihto on jäänyt vähän vähemmälle viime vuosina, niin tässähän meinaa jo innostua uudestaan :)

Unknown kirjoitti...

Niin kannattaakin!!! Nyt vaan kaikki peliin ja satsaamaan pitkiin tasuri kisoihin!!!

Anonyymi kirjoitti...

ja taas näyttää olevan suomalaisella hiihtokansalla puurot ja vellit sekaisin, jospa jätettäisiin ne tutkimiset ihan tutkijoille ja koitettaisiin keksiä veromarkoille jotain hieman järkevämpää käyttöä kuin tällaiset mittaukset ja olettamukset joista kuitenkin tuloksena on aito savolainen vastaus että voipi tuo olla tai voipi olla olematta, riippuu vähän tilanteesta. Tosin onhan sitä tutkimusta kiva tehdä jos sen joku maksaa, mutta LAATU onkin sitten toinen juttu.

Unknown kirjoitti...

Tarkennuksena (ja varoituksena) lukijoille todettakoon, että tämä ei ole tieteellisien julkaisujen blogi, vaan tarkoituksena on esitellä vastaan tulevia asioita ihan oman mallin mukaan. Väittäisin, että harjoitus tekee mestarin, niin urheilussa kuin tutkimuksenkin saralla...

Yliopistojen ja niissä tehtävien tutkimuksien rahoitus onkin jo aivan oma kuvionsa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä puhutaan melkein asiaa tutkimuksesta. Mielenkiintoisia nuo kokeitten tulokset. Todennäköisesti tehty ainakin ilman rahoittajan tulostoivetta tutkijan omasta armottomasta tiedon janosta. Tutkimuksestasi lausuisin sen verran että jonkun vakavasti otettavan rahoittajan (Aittokoski säätiö tms.?) kannattaisi mielestäni jopa joku femu tällaiseen riippumattomaan ja kokeilevaan tutkimukseen tuhlata. Ja jos ei nyt kaikilla tutkivilla hiihtäjillä, niin puurot ja vellithän voi olla sekaisin ainakin ilmastotutkijoilla joiden tulokset vaihtelee veromarkoista huolimatta nopeammin kuin Suomen säätila.

Unknown kirjoitti...

Täällähän alkaa keskustelu suorastaan villiintyä ... Täytyy ehkä vielä miettiä tuota tieteellistä rajausta :D Aittokoski kun lähtee selän taakse, niin loppuu nappikauppa ja tuloksetkin voisi sen jälkeen esittää listana ilman sen kummempaa pohdintaa ...

Mietinpähävvuanj kirjoitti...

Näittekö Nortin printtitassua??
Siinä oli äijällä vartalossa kulmaa ja kädet viuhto kuin singerin napapyörän kampiakselin kannattajan kiinnike. Mitä sanoo asiantuntijat Nortin tasurista. Mielestäni vahvan tasurin tärkeimpiin elementteihin tulee lisätä myös käsien hermotuksen kautta tapahtuva nopeus. Nopeat kädet+ nopeat jalat= nopea hiihtäjä, sillä nopeat kädet tekevät rytmin hiihtoon kuten pikajuoksussakin. Kokeilkaapa pinkoa satanen kädet selän takana vaikkapa 20 sek :)

Unknown kirjoitti...

Juttelin tuon kaverin kanssa, josta nyt tuon jutunkin kirjoitin Nortin hiihdosta ja hän oli sitä mieltä, että Nortti on ylivoimaisesti taitavin hiihtäjä tällä hetkellä.

Ei se Nortti varmaan ihan nopein kuitenkaan ole tällä hetkellä, mutta kun laitetaan vähän rasitusta alle, niin aika vähän on ohittelijoita ollut :D

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.